Zengin Türk Mutfağı’nın dünyaya tanıtılması
noktasında Kültür ve Turizm Bakanlığımız yönetiminde Cumhurbaşkanımız Sayın
Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde 21-27 Mayıs
tarihlerinin “Türk Mutfağı Haftası” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Kültürümüzün
bir parçası olan lezzetlerimizin, zengin mutfağımızın tanıtılması ve dünyaya
duyurulması noktasında çok önemli bir gelişme olduğunu bilmemiz gerekir.
Aslında tarihi çağlarından beri insanlık bir yemek
kültürü ortamı oluşturmuşlardır.Çünkü kültür,
insanoğlunun yaşadığı doğaya kattığı her şeyi kapsamaktadır. Bundan dolayı Türk
mutfağı, tarihsel süreci aslında çok eskiye dayandığını söylemek mümkündür. Ülkemizde,
yemek yeme alışkanlıkları ortak özellikleri bulunmakla birlikte; köye, şehre ve
yerleşim yerlerine göre tarihsel ve hatta bölgesel olarak farklılık gösterdiğini
net olarak görmekteyiz. Bu sebeple Türk mutfağı ve tarihsel süreci çok uzun bir
zamana yayılmış ve oldukça zengin bir mutfak kültürü haline gelmiştir.
Bu bağlamda medeniyetlerin kesişme noktası
diyebileceğimiz bir konumda bulunan Van, kültürel zenginliğinin başlıca nedeni
kucak açtığı çok sayıda uygarlığın bıraktığı mirastır. Bu mirasın devamı
niteliğinde olan mutfak kültürünü de iyi bilmemiz ve iyi tanıtmamız gerekmektedir.
Van’ımıza gelen misafirlerimize Van’a özgü
zengin çeşitliliğe sahip lezzetlerimizi tanıtmalı ve tattırmalıyız.
Bu duygu ve
düşüncelerle Türk Mutfağı Haftası’nı kutlar, sahip olduğumuz mutfak
kültürümüzün bilincini geliştirmek ve farkındalığının arttırılmasına vesile
olmasını temenni ederim.
Erol
USLU
İl Kültür ve Turizm Müdürü